Boerenwoning met schuur

Beschrijving

Lage woning oorspronkelijk eenheidsbebouwing vormend met nummer 41 en vrijstaande, haakse schuur links van de boerenwoning. Toegankelijk via hek in buisstaal, gekasseide oprit en erf. Voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als een deel van een tweewoonst met een bijhorende schuur. Toenmalig eigenaar is Augusterus Vanduyfhuys, kuiper in Zwevezele. Circa 1885 (mutatieschets 1891) wordt de schuur verlengd naar de straat toe.

Boerenwoning. Verankerde (sierankers) baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

Dwarsschuur met geïntegreerde stal. Verankerde, rode baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Linker gedeelte schuur met dwarse doorrit en verticale verluchtingsspleten, rechts gedeelte stal met drie staldeuren onder strek, vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1891/9.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie