Brouwerij Callewaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Callewaert

Beschrijving

19de-eeuwse site gekend als "Brouwerij Callewaert". Het complex is fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster gebouwd in 1879 als Vrije Jongensschool en aanpalend woonhuis (rechts) in opdracht van jonkheer Josephus de Thibault de Boesinghe, als gevolg van de schoolstrijd in datzelfde jaar. In 1884 wordt de school met 145 leerlingen door de gemeente aangenomen. Het gebouw wordt in 1885 verlaten en de school verhuist naar de oude meisjesschool in de Pastorijstraat. In 1897 wordt de school omgevormd tot een brouwerij en worden onder meer de vensters langs de Lichterveldestraat gedicht. In 1935 wordt de brouwerij ("met elektrieke motor") uitgebreid met onder meer gebouwen langs de Ricksteenweg. In 1948 wordt achteraan de brouwerij een magazijn gebouwd. Verdere uitbreiding achteraan in 1949. In 1951 wordt de loods links van de oude school gebouwd. Nog steeds in bezit van de familie de Thibault de Boesinghe. Op een niet gedateerde foto is de woning afgebeeld met wit geschilderde ramen met T-indeling op verdieping en schuiframen met rolluikkast op de begane grond.

Voormalige school. Gebouwd in 1879. Verankerde, roodbakstenen lijstgevel van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Gedichte hoge vensters onder licht getoogde strek.

Voormalige onderwijzerswoning. Gebouwd in 1879. Verankerde, roodbakstenen lijstgevels van twee bouwlagen en drie traveeën langs de Lichterveldestraat met afgeschuinde hoektravee en twee traveeën langs de Ricksteenweg onder tentdak (rode, mechanische pannen). Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Op verdieping hoektravee een spitsbogige, beglaasde beeldnis onder druiplijstje met wit geschilderd "H. ALDEGONDE" in boog en "BVO" onder de nis. In gevel Ricksteenweg bewaard wit geschilderd raam met kruisindeling en grote roedeverdeling.

Volume links van oude school. Gebouwd in 1951. Verankerde, oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Blinde gevel zonder muuropeningen.

Fabrieksschoorsteen. Vierkant volume in zwart gepekte, rode baksteen met uitkragende kop. Ingebonden met metalen trekbanden.

Twee nutsgebouwen langs Ricksteenweg. Gebouwd in 1897. Verankerde, rode bakstenen volumes onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). In zijgevels beluikte laadopening onder licht getoogde strek. Tussen de twee gebouwen een rood geschilderde smeedijzeren hek.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1880/17, 1886/13, 1898/7, 1944/28, 1948/30, 1949/89, 1951/37.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, Roeselare, 1990, p. 137.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 85.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie