Herberg Het Neerhof

Beschrijving

Voormalige herberg "Het Neerhof" ook gekend als "ten Ryne". Sitehistoriek opklimmend tot de 15de eeuw, huidig gebouw gedateerd "1711" in linker zijgevel door middel van gele baksteen. Schuin op de straat georiënteerd.

Geschiedenis

Tot de jaren 1920 was dit de enige bebouwing aan de zuidzijde van de Lichterveldestraat. De strook grond langs de Lichterveldestraat ten noorden van de kasteelwallen ging namelijk van oudsher over op de in Zwevezele residerende broers en zussen van de feodale erfgenaam. Dit systeem werd al van in de 14de eeuw toegepast en bleef behouden tot in de 20ste eeuw. Op deze site bevond zich zeker vanaf de 15de eeuw het "Goed ten Ryne" eigendom van Steven vanden Rijne (neef van Beatrijs vanden Rijne, erfvrouw van Zwevezele) en bewoond door baljuw Joos vanden Rijne. In 1572 wordt de site omschreven als "pachtgoedt behuust met een weunhuus, schuere ende stallen daerup staende". Op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601) zijn hier drie gebouwen in een U-vormige opstelling weergegeven. Eind 16de eeuw verdwijnt dit goed, mogelijk wordt het samen met het kasteel verwoest in 1582. In het landboek van 1692 zijn hier twee gebouwen opgetekend. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) weergegeven als een tweewoonst met omliggende akkers. Toenmalig eigenaar is de Brugse advocaat De Net. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Oorspronkelijk was het gebouw dieper in gelegen maar bij het rechttrekken van de kromming in de Lichterveldestraat in 1860 komt het nieuw tracé op het voorerf te liggen. Toenmalig eigenaar is Joseph de Thibault-de Boesinghe. Het kadaster registreert de aanbouw van de lage volumes onder lessenaarsdak aan weerszijden in 1879.

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) en links lagere aanbouw onder lessenaarsdak (rode, Vlaamse pannen). Verankerde, rode baksteenbouw met wit geschilderde voorgevel en dito gecementeerde plint. Oorspronkelijk beluikte (zie duimen), muuropeningen onder licht getoogde strek en korfbogige ontlastingsboog. Ramen met kruisindeling, grote roedeverdeling, mok en schuiframen (rechter traveeën). Zijgevels voorzien van aandaken en muurvlechtingen. In linker zijgevel bouwnaad wijzend op verhoging van dak aan achtergevel en verkleining van oorspronkelijk venster onder segmentbogige strek tot smaller laadluik onder rechte strek. Lage aanbouw met twee staldeuren, een onder getoogde strek en een onder houten latei, verticale verluchtingsspleet, vernieuwde deuren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1860/7, 1882/121.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 444.