erfgoedobject

Gemeentehuis van Zwevezele

bouwkundig element
ID
205960
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205960

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis opgetrokken in 1922. Heden in gebruik als OCMW. Hier bevonden zich zeker sedert de 17de eeuw het gemeentehuis en de herberg "het oude gemeentehuis". Tijdens beschietingen in oktober 1918 wordt het gebouw door Franse artillerie verwoest. Eigenaar van het gebouw, de familie de Thibault de Boesinghe laat een apart gemeentehuis en café herbouwen voor eigen rekening. Later worden de gebouwen verkocht aan de gemeente. Op een foto van net na de constructie nog met beluikte vensters op de begane grond.

Vormgeving en materiaalgebruik geïnspireerd op traditionalistisch-regionalisme. Halfvrijstaand volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (natuurleien en blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met brede gootlijst op uitgelengde klossen. Middelste travee als risaliet uitgewerkt en uitlopend in een tuitgevel met dakvenster. Verankerde, gele en oranje baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor trap en dekstenen. Rechthoekige muuropeningen onder een segment- (verdieping) en rondbogige (begane grond) ontlastingsboog. Blokramen met kleine roedeverdeling op verdiepingen ramen met T-indeling op begane grond. Twee kordonlijsten en muurvlechtingen in tuitgeveltop.

  • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 62.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel I. De parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 443.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Zwevezele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205960 (Geraadpleegd op )