Voormalig gemeentehuis opgetrokken in 1922. Nu in gebruik als OCMW. Hier bevonden zich zeker sedert de 17de eeuw het gemeentehuis en de herberg "het oude gemeentehuis". Tijdens beschietingen in oktober 1918 wordt het gebouw door Franse artillerie verwoest. Eigenaar van het gebouw, de familie de Thibault de Boesinghe laat een apart gemeentehuis en café herbouwen voor eigen rekening. Later worden de gebouwen verkocht aan de gemeente. Op een foto van net na de constructie nog met beluikte vensters op de begane grond.
Vormgeving en materiaalgebruik geïnspireerd op traditionalistisch-regionalisme. Half vrijstaand volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (natuurleien en blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met brede gootlijst op uitgelengde klossen. Middelste travee als risaliet uitgewerkt en uitlopend in een tuitgevel met dakvenster. Verankerde, gele en oranje baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor trap en dekstenen. Rechthoekige muuropeningen onder een segment- (verdieping) en rondbogige (begane grond) ontlastingsboog. Blokramen met kleine roedeverdeling op verdiepingen ramen met T-indeling op begane grond. Twee kordonlijsten en muurvlechtingen in tuitgeveltop.
Heemkundig Kring Ons Wingene, Fototheek.
LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 62.
VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel I. De parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 443.
Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)