erfgoedobject

Herberg Het Oud Gemeentehuis

bouwkundig element
ID
205963
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205963

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig herberg "het Oud Gemeentehuis" opgetrokken in 1922. Hier bevond zich zeker sedert de 17de eeuw de herberg "het Oude Gemeentehuis". Tijdens beschietingen in oktober 1918 wordt het gebouw door Franse artillerie verwoest. Eigenaar van het gebouw, de familie de Thibault de Boesinghe laat een apart gemeentehuis en café herbouwen voor eigen rekening. Later worden de gebouwen verkocht aan de gemeente. Op een foto van net na de constructie met een dakkapel links, beluikte vensters op de begane grond en een opschrift.

Vormgeving en materiaalgebruik geïnspireerd op traditionalistisch-regionalisme. Halfvrijstaand breedhuis van drie traveeën + een lage poorttravee rechts, beide onder een zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met brede gootlijst op uitgelengde klossen en een klimmende dakkapel rechts. Middelste travee als risaliet uitgewerkt en uitlopend in een tuitgevel met muurvlechtingen en centrale samarande. Verankerde, gele en oranje baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor trap en dekstenen. Rechthoekige muuropeningen onder gekoppelde segment- en rondbogige druiplijsten. Verlaagde vensters op begane grond. Blokramen met kleine roedeverdeling op verdiepingen ramen met T-indeling op begane grond.

  • HEEMKUNDIGE KRING ONS WINGENE, Fototheek.

  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 62.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel I. De parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1988, p. 443.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg Het Oud Gemeentehuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205963 (Geraadpleegd op )