erfgoedobject

Duinpaviljoentje

bouwkundig element
ID: 205976   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205976

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Duinpaviljoentje
  Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2009

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duinpaviljoentje
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Duinpaviljoen, "vierwindenhuisje", "Crépuscule", "Champignon", "pavillon-abri" of "Spioenkop" genoemd. Beschermd als monument bij M.B. van 11/06/2009, opgenomen in een pakket met drie andere duinpaviljoenen langs de Belgische kust, met name in Bredene, Middelkerke en Wenduine. Gelijkaardige paviljoentjes in Duinbergen, Oostende en De Panne zijn verdwenen. De paviljoentjes ontstaan in het begin van de 20ste eeuw met het opkomende kusttoerisme en dienen als rustplaats en/of als uitkijkpost op de omgeving (Wenduine). Ze worden opgetrokken als hutvormige gebouwtjes bestaande uit een open constructie met houten onderbouw onder een rieten dakje met stompe, kegelvormige spits. Voortgaande op oude foto's werd het rieten dakje in De Haan later vervangen door daktegels. Na de vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog worden ze herbouwd. De oorspronkelijke typologie wordt hernomen maar uitgevoerd als betonconstructie met vensteropeningen en bakstenen invulling, witbeschilderd onder roodbeschilderd tentdak.

Gelegen op een hoogte in de duinen tussen de Driftweg en de Koninklijke Baan ten westen van het tramstation, ongeveer ter hoogte van de Copmanlaan, toegankelijk via betonnen, bakstenen en geasfalteerde paadjes. Het paviljoen bevind zich in tegenstelling tot de andere niet op een hoogte langs de kustlijn maar meer landinwaarts verscholen tussen het groen. Rustend op een betonnen platform en opengewerkt met vier afgescheiden zitruimtes bestaande uit groenbeschilderde, houten wanden bestaande uit planken. Achtzijdig betonnen tentdak met stompe spits. Recentere houten zitbanken op metalen onderbouw.

 • ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/02211.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Duinpaviljoen

 • Is gerelateerd aan
  Duinpaviljoentje

 • Is gerelateerd aan
  Duinpaviljoentje Le Pavillon Elisabeth

 • Is deel van
  Driftweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duinpaviljoentje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205976 (Geraadpleegd op 07-08-2020)