Hoevesite

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite

Beschrijving

Historische hoevesite met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, huidig gebouwenbestand uit de 18de en 19de eeuw. Oorspronkelijk gelegen langs de verdwenen Waterstraat, nu toegankelijk via een lange, onverharde erfoprit van aan de Meiboomstraat. Bestaande uit losse bestanddelen rond een gekiezeld erf, toegankelijk via een lange onverharde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek tussen vierkante roodbakstenen erfpijlers met per baksteenlaag getrapte bekroning. In linker erfpijlers beglaasde rondboognis met wit gepleisterde omlijsting.

In het tiendenboek van 1649 en het tiendenboek van 1676 is de eigenaar van het goed Jonker Jan Baptist Camargo uit Gent. Datering in zijgevel door middel van gele baksteen "1769" verwijzend naar een verbouwing door Jozef van Renterghem die de hofstede kocht in 1749. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning, twee schuren, stal en twee kleine achterliggende nutsgebouwtjes weergegeven met ten zuidwesten een moestuin en boomgaard en voorliggende huisweiden. Toenmalig eigenaar is landbouwer Frans Van Renterghem uit Zwevezele. Zelfde weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning. Donkerrode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) + een lager volume rechts van twee traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Voorgevel met nieuwe voorgeplaatste parementsteen van de jaren 1930. Muuropeningen onder betonnen latei afgewerkt met cimorné, vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met sporen van ophoging: oorspronkelijk zijgevel met muurvlechting en een datering door middel van gele baksteen "1769" en laadopening met bewaarde dubbele luiken met open gedeelte voorzien van dievenstaven, nu beglaasd.

Ten zuidwesten van het erf, stal. Verankerd, roodbakstenen volume onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met geknikte dakoverstek. Eén bewaarde korfbogige deuropening met afgeschuinde strek en dagkanten, overige muuropeningen onder betonnen latei.

Ten oosten van het erf, schuur. Gebouwd in 1949 na afbraak van de twee oorspronkelijke schuren. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Centrale dwarsdoorrit. Ten zuiden recente, aangebouwde loods onder lessenaarsdak.

Ten zuiden van de boerenwoning, twee haakse nutsgebouwen. Moeilijk zichtbaar. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldaken (rode, Vlaamse pannen) met brede, geknikte dakoverstek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1949/11.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 421.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie