• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Lage woning reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als tweewoonst eigendom van stoker Ignatius Gravet-Vanderbeken. Achter het woonhuis bevindt zich een boomgaard waarin een woonhuis met geïncorporeerde stokerij haaks op straat (Hille) en een parallel nutsgebouw. Zelfde weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Witgeschilderd bakstenen volume onder doorlopend licht geknikt (tuinzijde) en gemansardeerd (zijde Molenaarstraat) zadeldak (rode, Vlaams pannen). Zwarte plint. Gevel aan de Hille is een tuitgevel met schouderstukken. Gecementeerd en witgeschilderd met centrale cartouche met vier ruitmotieven in uitspringende baksteen. Dubbelhuisopstand van drie traveeën met centrale laadopening op verdieping. Licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters, vernieuwde deur. Gevel aan de Molenaarstraat met kordonlijst en muizentandfries onder gootlijst. Gevelopstand van zes traveeën waarvan drie linkse traveeën een dubbelhuisopstand vormen. In drie rechter traveeën een venster, twee kleine opkamervensters boven twee keldervensters. Oorspronkelijk beluikte (cf. duimen) muuropeningen onder getoogde strek, bewaarde ramen met kruisindeling, grote roedeverdeling en mok, deels beglaasde paneeldeur en kelder- en opkamerramen met kleine roedeverdeling.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Zwevezele.

Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie