Demarezkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Demarezkapel

Beschrijving

Pijlerkapel gekend als "Demarez kapel". Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede. Geflankeerd door twee hulstbomen en gelegen in een bloemperkje met gemetseld knielbankje. Gebouwd in 1944 uit dankbaarheid om gespaard te zijn van oorlogsleed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wit en blauw geschilderd driehoekig bakstenen volume met betonnen dekstenen en bekronend kruis. Beglaasde mijterboognis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zwevezele, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984, p. 237-239.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie