Kleuterschool De Vlieger

Gebouwd in 1939-1940 als "Nieuwe Gemeentelijke Jongensschool".

Geschiedenis

De school wordt in 1939-1940 opgetrokken net naast de oude gemeenteschool. Die bestond volgens het kadaster uit een lang, iets dieper liggend volume met een onderwijzerswoning aan de straat. In de mutatieschets van 1940 wordt de oude school omschreven als "gebouw zonder bestemming". De oorspronkelijke gemeenteschool ontstaat in 1828 wanneer Isabella Bulcke, erfgename van pastoor Bulcke te zijner gedachtenis een huis laat bouwen met de bedoeling het te schenken aan het Armenbestuur als "Arme leer- en werkschool" voor jongens en meisjes. De rechterhelft van de woning wordt ingericht voor drie ongehuwde dochters en het linkergedeelte was een dubbel schoollokaal. Het legaat voorziet ook het stichten van een kleine gemeenschap onder toezicht van de pastoor, namelijk drie ongehuwde vrouwen die werken als leerkrachten en verblijven in een deel van het gebouw. Het kleine klooster krijgt de titel "Zusters van Liefde van de Heilige Vincentius a Paolo". Al in 1835 waren er zoveel leerlingen dat er moest worden uitgebreid: een tweede klaslokaal wordt 14 meter dieper opgericht. In 1848 wordt de achterbouw uitgebreid in zuidwestelijke richting en worden de twee middenklassen verhoogd met een verdieping.

Beschrijving

Bestaande uit hoog hoofdvolume en rechts aansluitend laag toegangsportaal. Voortuin afgesloten door laag geelbakstenen muurtje, breed geplaveid pad naar inkom. Op een oude foto is op het bakstenen muurtje rond de tuin nog een buisstalen balustrade te zien. Hoofdvolume van dertien traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak (rode, mechanische pannen), breed overstekende gootlijst. Gele baksteen en betonnen vensterregisters. Linkertravee opengewerkt met een groot verticaal raam over de twee verdiepingen in vier verdeeld door betonnen stijlen. Uitstekende betonnen console voor vlaggenmast. Laag toegangsportaal onder schilddak (rode, mechanische pannen). Bestaande uit twee deuren in een betonnen omlijsting en een halfronde uitbouw onder plat dak. De uitbouw is voorzien van een gemetselde plantenbak die de halfronde omtrek volgt. Met daarboven zes oorspronkelijke ramen met horizontale geleding. Twee bewaarde deels beglaasde deuren met horizontale geleding. Gele baksteen met wit geschilderd beton voor deuromlijsting.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1940/6.