erfgoedobject

Rust- en verzorgingstehuis Maria te Ruste

bouwkundig element
ID
205994
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205994
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouwd in 1951 als materniteit.

Geschiedenis

Hier bevond zich zeker sinds de 15de eeuw de "priesteragie" of pastorij. In 1851 wordt deze afgebroken en vervangen door een ouderlingengesticht. De oude pastorie wordt in 1572 en 1577 als volgt omschreven: "eene behuusde hofstede met een wuenhuuse, wee schueren, coeystal, pertstal, zwynscot ende bachuus". In de periodes zonder pastoor wordt het gebouw verpacht of door de koster uitgebaat. In het landboek van 1692 bevindt zich ten noorden van het gebouw een grote poel of waterput, deze zou in gebruik blijven tot 1849-1851 wanneer het bejaardenhuis wordt gebouwd. Een mutatieschets van 1865 vermeldt dat meer dan 13 jaar daarvoor de pastorie als in gebruik was als "oudemannenhuis" en dat op dat ogenblik wordt vergroot en uitgebreid met een vrijstaande, haakse kapel aan de straat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het ouderlingentehuis opgeëist door de Duitse bezetter om er het "Divisiecommando" in onder te brengen.

Beschrijving

Geel bakstenen volume van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (rode, mechanische pannen) met zes dakkapellen. Symmetrisch opgebouwd met vier centrale traveeën als risaliet uitgewerkt en uitlopend in een puntgevel. Gele baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor plint en omlijsting van muuropeningen in middenrisaliet. Verdiepte, rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk behalve zolderramen met verticale roedeverdeling.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 2571.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 147, 155

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rust- en verzorgingstehuis Maria te Ruste [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205994 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.