erfgoedobject

Hoeve met boerenwoning van 1891

bouwkundig element
ID
205996
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205996

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot de vroege 19de eeuw met boerenwoning van 1891. Bestaande uit een boerenwoning met achterliggend haaks nutsgebouw. Toegankelijk via een verharde oprit. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) weergegeven als een boerenwoning met parallel nutsgebouw binnen een boomgaard met een achterliggend bakhuis en een moestuin. Een mutatieschets van 1892 toont dat er het jaar daarvoor de huidige woning aan het oude woning is gebouwd. Eigenaar was toen landbouwer Augustinus van Slambrouck-Debrabandere uit Zwevezele. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Verankerde, rode baksteenbouw met blauwhardstenen cordonlijst. Rechte muuropeningen met afgeronde hoeken, vernieuwd houtwerk. Achterliggend nutsgebouw niet zichtbaar van op de openbare weg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1892/13, 1901/49.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met boerenwoning van 1891 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205996 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.