Hof van Schreyem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Schreyem

Beschrijving

Bestaande uit boerenwoning van begin 20ste eeuw en recente nutsgebouwen rondom een gekiezeld erf. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is een hoeve bestaande uit twee haakse gebouwen in een boomgaard gelegen tussen bossen aangeduid als "hof van schreyem". Op het primitief kadasterplan (circa 1834) opgetekend als een driewoonst met twee nutsgebouwen binnen een boomgaard met een moestuin en een hoeve vormend met het naastliggende nummer 39. Volgens het kadaster gebeurt er in 1882 een opmerkelijke vergroting: bouw van drie nutsgebouwen en een bakhuis verder in de wei. Eigenaar is Hypolitus baron della Faille d’Huysse-de Kerckhove d’Ousselghem. De constructie van huidige woning is niet opgenomen door het kadaster maar moet in de eerste decennia van de 20ste eeuw worden gesitueerd.

Boerenwoning. Verankerde (sierankers) rode baksteenbouw onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen), dubbele baksteenfries onder gootlijst. Dubbelhuisopstand van drie traveeën met licht getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk. Betralied keldervenster. In rechter zijgevel twee vensters onder licht getoogde strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1882/86, 1905/11.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie