Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Gemeente Aalst

• Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

is beschermd als monument Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Beschrijving

Groot rijhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein. Bepleisterde en beschilderde gevels. Sokkel vormende begane grond, met ten dele aangepaste indeling en puilijst. Deels zichtbare natuurstenen plint en afgekante hoek uitlopend op ezelsoor, wijzend op oudere kern. Bovenverdieping geritmeerd door verticaal doorgetrokken penanten die als het ware kolossale pilasters vormen tussen de verdiepte venstertravee, mogelijk eind 18de eeuw. Rechthoekige vensters op lekdrempels, casementen op borstweringen. Rechthoekige vensters in vlak gehouden zijgevel en lagere aanbouw van twee verdiepingen. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea