erfgoedobject

Herberg, blekerij en garenwasserij 't Liverkin

bouwkundig element
ID
206002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206002

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herberg, blekerij en garenwasserij zogenaamd "’t Liverkin" in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Op een perceel met bewaarde meidoornhaag. Voor het eerst weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778): twee gebouwen op een omhaagd perceel. Op het pre-kadastraal plan van 1817 zijn op de site verschillende gebouwen opgetekend. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met voetweg naar de achterliggende "Groot Beek" in functie van de pas (1842) opgerichte garenwasserij. Op een niet gedateerde foto zijn de gebouwen wit gekaleid en bestaat het houtwerk uit ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling.

Bestaande uit vier tegen elkaar geschoven rechthoekige volumes. Grijs gekaleide baksteenbouw onder zadeldaken (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Muuropeningen onder getoogde strek. Centraal hoofdvolume voorzien van aandaken en muurvlechtingen in de zijgevels. Zuidelijk volume met drie opkamervensters. Vernieuwd houtwerk naar oud model, namelijk ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling en luiken met brede klampen.

  • Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 456.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg, blekerij en garenwasserij 't Liverkin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206002 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.