Lagere school De Regenboog

Beschrijving

Schoolcomplex met T-vormige plattegrond dat fasegewijs tot stand is gekomen: op het primitief kadasterplan (circa 1834) is hier een tweewoonst opgetekend. Vergroot in 1879 door toenmalig eigenaar de Zwevezeelse notaris Amandus Vuylsteke. In 1903 zijn de woningen eigendom van zuster Romanie Vancoillie, die ze laat vergroten en er een school inricht. In 1928 wordt achteraan een klein gebouwtje opgetrokken. Ondertussen is de school eigendom van de VZW Gesticht Sint-Aldegonde. In 1948-1949 wordt de school vergroot naar ontwerp van de Brugse architect Urb. D' Helft (zie bouwvergunning).

Centraal volume van vijf met vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Oranje baksteenbouw met witte bakstenen voor belijnende band boven lage blauwe hardstenen plint. Gevel opengewerkt door rechthoekige vensteropeningen onder rechte strek, vernieuwd houtwerk.

Rechter volume van drie maal zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Oranje (glad afgewerkt) baksteenbouw met lage blauwe hardstenen plint. Vensters gevat in rechthoekige nis met blauwe hardstenen omlijsting, openingen verdeeld door blauwe hardstenen stijlen. Gedeeltelijk bewaarde stalen bandramen.

Linker volume van twee keer vier traveeën en een centrale smalle travee. Bruine baksteenbouw boven lage blauwe hardstenen plint. Grote, rechthoekige vensteropeningen onder rechte strek, bewaarde ramen met grote roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1848/35, 1882/70, 1903/14, 1928/52, 1949/32.
  • Gemeentelijk Archief Wingene, Bouwvergunningen, 871.1.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie