erfgoedobject

Hoeve Bagynhof

bouwkundig element
ID
206030
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206030

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bagynhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Huidig gebouwenbestand in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. Bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een U-vormige opstelling rond een gekiezeld erf, afgesloten door een roodgeschilderd smeedijzeren hek.

Geschiedenis. Site reeds bebouwd van in de 15de eeuw: de bewoners zijn gekend vanaf 1455. Vanaf circa 1620 blijft de hoeve voor lange tijd in het bezit van de adellijke familie van Haveskercke die ze steeds verpacht. In een akte van 1623 wordt de hoeve "Bagynhof" genoemd en omschreven als "een huus met pannen gedeckt ende een bogaert ter plaetse". Een kaartje van zes jaar later (1638) toont twee gebouwen in een haakse opstelling. In 1688 omschrijft men de hoeve als "een behuysde hofstede genaempt het Begynhof". Een latere erfgenaam Jozef Willem d’Affaitadi, graaf van Gistel, verkoopt ze in 1752 aan een paatselijke landbouwer. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn het boerenhuis en de schuur samen met een achterliggende boomgaard weergegeven. Het primitief kadasterplan (circa 1834) toont dezelfde gebouwen met nog twee bijkomende kleine landgebouwtjes. Aan de straatzijde bevindt zich een kleine poel. De kadastrale legger geeft in 1834 als eigenaar weduwe Augustin Vanslambrouck, landbouwer te Zwevezele. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschtets van 1879 toont de constructie van de stal ten noorden van het erf, een bakhuis en de verlenging van het boerenhuis aan de linker zijde (noord). De hoeve is op dat ogenblik eigendom van de Kortrijkse weduwe Octavie Landas-Verscheure. Circa 1890 wordt de schuur aan weerszijden verlengd en wordt in het zuidelijke gedeelte een magazijn ingericht.

Beschrijving. Ten zuiden van het erf, boerenhuis. Verankerde, rode baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met licht geknikte, brede dakoverstek. Gecementeerde, grijsgeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel met aangepast venster onder betonnen latei. Tegen de gevel waterpomp.

Ten noorden van het erf, schuur oorspronkelijk met geïncorporeerd dubbel wagenhuis (heden gedicht). Heden omgevormd tot stal. Verankerde, rode baksteenbouw met zwartgepekte plint. Zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Centrale verhoogde dwarsdoorrit. Later toegevoegde stalvensters.

Ten oosten van het erf, stal. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Latere open aanbouw over de hele breedte onder golfplaten lessenaarsdak.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1882/62, 1902/50.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds de Thibault de Boesinghe, nr. 358.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 103.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 431, 433.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Bagynhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206030 (Geraadpleegd op )