• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje minimaal opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Bestaande uit een lage boerenwoning, een achterliggende boomgaard met een parallel nutsgebouw. Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als boerenwoning met twee landgebouwtjes binnen een boomgaard en met een moestuin ten oosten van de boerenwoning. Toenmalig eigenaar is de Zwevezeelse landbouwer Amandus Carton. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1865 geeft de afbraak van een gedeelte aan de rechter zijde weer en de opsplitsing tot twee woningen.

Boerenwoning. Laag roodbakstenen volume met gepekte plint onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Bouwsporen wijzen op een ophoging van het oorspronkelijke volume: baksteenfries in voorgevel oorspronkelijk onder dakoverstek, nu ter hoogte van strekken, verschillende kleuren baksteenmetselwerk in rechter zijgevel en excentrische positie van de laadopening. Muuropeningen onder getoogde strek, bewaarde ramen met T-indeling en luiken.

Nutsgebouw. Laag verankerd volume met gecementeerd parement (rode, mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1865/70.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie

Het woonhuis is gesloopt en wordt vervangen door nieuwbouw.