erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
206033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206033

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje minimaal opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Bestaande uit een laag boerenhuisje, een achterliggende boomgaard met een parallel nutsgebouw. Weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) als boerenhuis met twee landgebouwtjes binnen een boomgaard en met een moestuin ten oosten van het boerenhuis. Toenmalig eigenaar is de Zwevezeelse landbouwer Amandus Carton. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1865 geeft de afbraak van een gedeelte aan de rechter zijde weer en de opsplitsing tot twee woonhuizen.

Boerenhuis. Laag roodbakstenen volume met gepekte plint onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Bouwsporen wijzen op een ophoging van het oorspronkelijke volume: baksteenfries in voorgevel oorspronkelijk onder dakoverstek, nu ter hoogte van strekken, verschillende kleuren baksteenmetselwerk in rechter zijgevel en excentrische positie van de laadopening. Muuropeningen onder getoogde strek, bewaarde ramen met T-indeling en luiken.

Nutsgebouw. Laag verankerd volume met gecementeerd parement (rode, mechanische pannen).

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1865/70.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206033 (Geraadpleegd op )