Hof Blonduel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Blonduel

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Hof Blonduel". Als site minimaal opklimmend tot de 17de eeuw, huidig gebouwenbestand met kern uit de 18de eeuw en verbouwingen en toevoegingen van circa 1900. Bestaande uit een boerenwoning met geïncorporeerde stal aan weerszijden en een vrijstaande schuur rondom met gras begroeid erf. Gekiezelde erfoprit op de hoek van de Vannekenestraat en de Vijfwegenstraat met een bewaarde vierkante rood bakstenen erfpijler en een deels bewaarde meidoornhaag. Gedeeltelijk bewaarde gekasseide rijstrook op het erf.

Geschiedenis

In 1686 is dit de belangrijkste hofstede van Ferdinand Blootacker, lid van een belangrijke Zwevezeelse familie die al in de 14de eeuw wordt vermeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn vier vrijstaande gebouwen en een poel binnen een boomgaard afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning, een haakse vrijstaande schuur en vijf kleine bijgebouwtjes te zien binnen een boomgaard met een moestuin ten noorden van de boerenwoning. Eigenaar is Louis Gillet uit Antwerpen. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1886 vermeldt de afbraak van een nutsgebouw wegens de aanleg van de Vijfwegenstraat. Op dat ogenblik is de hoeve eigendom van Joseph Gilles de Pelichy uit Antwerpen. Deze laat de hoeve circa 1900 grondig verbouwen: alle nutsgebouwen worden afgebroken, de huidige schuur wordt opgetrokken, de boerenwoning wordt aan weerszijden verlengd en uitgebreid aan de westzijde.

Beschrijving

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Verankerd, rood bakstenen volume met T-vormige plattegrond onder zadeldaken (grijze Vlaamse pannen aan erfgevel en rode, Vlaamse pannen aan achtergevel). Erfgevel met nieuw geel bakstenen parement en aangepaste muuropeningen: deur geflankeerd door twee opkamertraveeën links met twee bewaarde keldervensters onder een verbreed opkamervenster en rechts twee verbrede vensters. Achtergevel met deels bewaarde muuropeningen onder licht getoogde strek, een bewaard schuifraam met kleine roedeverdeling en luiken. Uitbouw met venster onder betonnen latei en een bewaarde beluikte laadopening onder getoogde strek in de zijgeveltop. Rechts aanpalend geïncorporeerde stal van twee traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw langs erfzijde gecementeerd met schijnvoegen. Rechte muuropeningen met bewaard houtwerk. Gietijzeren waterpomp tegen erfgevel. Links aanpalende stal van drie traveeën onder doorlopend zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met twee klimmende dakkapellen en een lagere travee onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Verankerde, donkerrode baksteenbouw waarvan rechtertravee gecementeerd met schijnvoegen. Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Aan de erfzijde is het dakvlak over drie traveeën verlengd, steunend op standvinken. Bewaarde stoep van bakstenen op hun kant met daarnaast een brede kasseistrook over de hele breedte van de stal.

Ten noordwesten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Roodbakstenen volume onder hoog zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Centrale dwarsdoorrit met links een lage opening onder segmentboogstrek, rechter muurwand opengewerkt door verticale verluchtingsspleten. Twee latere poortopeningen onder I-profiel. Links roodbakstenen aanbouw van een travee onder lessenaarsdak. Rechter zijgeveltop met ronde open oculus.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief Kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1886/15, 1910/71.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele. Deel 1. De Parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 485.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie