Gekoppelde dorpswoningen

Beschrijving

Lage tweewoonst gebouwd in 1856 in opdracht van Philippus Lanszweert uit Pittem (nummers 20 en 22). Tezelfdertijd werd ook de dreef verlengd tot aan deze woningen. Spiegelbeeldschema opgebouwd uit een dubbelhuisopstand van drie traveeën met een staltravee aan het uiteinde. Verankerd roodbakstenen volume onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek. Muuropeningen onder rechte strek met bakstenen onderdorpels, bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, vernieuwde deuren. Nutsgebouw in rode baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Centrale doorrit en links een lagere poortopening onder I-profiel. Links aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1862/15.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie

Het nutsgebouw met centrale doorrit en links een lagere poortopening en aanbouw, is gesloopt.