Dorpswoning van 1911

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1911

Beschrijving

Lage woning gebouwd in 1911 in opdracht van de Zwevezeelse landbouwer Frans van Steenlandt-Taveirne. Gekasseide stoep voor het huis, oprit links. Verankerde, rode baksteenbouw van vijf traveeën met drie staltraveeën links onder een licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen), baksteen sierlijstje tegen goot. Beluikte, vensters onder getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Rechter zijgevel met twee rondboogvensters, vernieuwde ramen. Stalgevel links met staldeur en –venster onder getoogde strek, recent venster en vroeger laadopening in geveltop, nu ingevuld door raam. Achterliggend haaks nutsgebouw. Verankerde, rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Baksteenfries onder dakoverstek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1911/16.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie