erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
206059
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206059

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot eind 18de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis met geïntegreerde stal, een schuur en een loods in U-vormige opstelling rondom een gekiezeld erf. Toegankelijk via een lange erfoprit. Gelegen langs de Grote Beek die op het perceel is afgezoomd door populieren.

Geschiedenis. In het landboek van 1692 zijn twee gebouwen afgebeeld binnen een rechthoekige omwalling met opening naar het zuiden en toegankelijk via een lange weg vanuit de Watermolenstraat en de Willemstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn drie gebouwen toegankelijk via een dreef vanuit de Watermolenstraat. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn een boerenhuis, een haakse schuur en een klein vrijstaand nutsgebouw opgetekend. De hoeve is gelegen in een boomgaard en achter het boerenhuis bevindt zich een grote moestuin langs de Grote Beek. Toenmalig eigenaar is de Zwevezeelse landbouwer Frans Deweerdt. Toegankelijk via een lange kronkelende weg die aanzet aan de verlaten omwalde site en dan de loop van de beek volgt. Identieke weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Onveranderd gebleven tot op heden.

Beschrijving. Ten zuiden van het erf, boerenhuis. Verankerde, baksteenbouw van zes traveeën + zeven staltraveeën links onder doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechts aanbouw van een travee onder lessenaarsdak. Erfgevel witgeschilderd boven een zwarte plint. Licht getoogde muuropeningen, bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, blokraam in opkamer, lagere deuropening, aangepaste vensters. Stal met rechthoekige muuropeningen onder getoogde en rechte strek, bewaarde dubbele staldeuren en stalvensters met kleine roedeverdeling.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele.
  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Aanwinsten VI, nr. 2571.

Bron     : Gilté S. & Baert S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Gilté, Stefanie


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206059 (Geraadpleegd op 15-06-2021)