Dorpswoning met stal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met stal

Beschrijving

Woning met aangebouwde stal daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Fasegewijs tot stand gekomen: in 1836 wordt het linker gedeelte van de woning gebouwd als woning in opdracht van de Zwevezeelse werkman Petrus Vandevelde. In 1839 wordt de woning uitgebreid met een woning aan de rechterzijde, de oorspronkelijke linker woning wordt tegelijk opgesplitst in twee wooneenheden en een nutsgebouw zodat een driewoonst ontstaat. Circa 1879 wordt de rechter woning ook opgesplitst in twee woningen en wordt het achterliggende haakse nutsgebouw verlengd. In 1931 is het linker gedeelte van de woning aangeduid als een smidse en wordt het kadastraal verenigd met de woning rechts ervan.

Verankerde, donkerrode baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Straatgevel voorzien van cementering met imitatievoegen. Licht getoogde muuropeningen met bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken en paneeldeur. Rechter zijgevel met behouden zwart gepekte plint, twee rondboogvensters met vernieuwde ramen, een kleiner rechthoekig venster en een keldervenster met smeedijzeren verticale dievenstaven. Twee gedichte muuropeningen. Linker volume met vernieuwde gevel. Rode baksteenbouw onder lager zadeldak (rode, mechanische pannen). Kleine rechthoekige stalvensters.

• Kadastergegevens West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1836/2, 1841/1, 1882/5, 1931/4.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie