• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de late 18de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning, dubbele stal en schuur met geïncorporeerd wagenhuis, georganiseerd rond een erf dat deels met gras begroeid is en deels gebruikt als akker (maïs). Toegankelijk via een recent stalen hek tussen de restanten van de oorspronkelijke vierkante rood bakstenen erfpijlers, perceel afgezoomd met bewaarde meidoornhaag.

Huidige gebouwen zijn in kern al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en het pre-kadastraal plan van 1817. Op het primitief plan van 1834 opgetekend als een hoeve gelegen in een boomgaard met een dubbele moestuin aan de noordzijde, eigendom van Louis Gilles de Pelichy uit Antwerpen. De boerenwoning is op dat ogenblik ingedeeld in een grotere (links) en een kleinere woning (rechts). Verder zijn een schuur, een bakhuis en nog drie landgebouwen weergegeven. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Een mutatieschets van 1882 toont de verbreding van de stal en de uitbreiding van de boerenwoning aan de linker zijde en de eenmaking tot één woning. De afbraak van de twee andere landgebouwen is niet opgenomen door het kadaster.

Ten noordoosten van het erf, boerenwoning. Lage verankerde, donkerrode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met licht geknikte, brede dakoverstek, twee bliksemafleiders. Erf- en achtergevel gecementeerd en voorzien van imitatievoegen. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwde ramen, deuren en luiken. Linker zijgevel met excentrisch geplaatst venster onder getoogde strek, vernieuwd raam. Rechter zijgevel met centraal venster getoogde strek, bewaard raam met kleine roedeverdeling.

Ten noordwesten van het erf, stal. Twee gekoppelde volumes elk onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met bliksemafleiders. Verankerde, rode baksteenbouw van vijf traveeën. Oudste volume (zuidelijk) met kleine rechthoekige stalvensters onder betonnen latei, gedichte deur. Linker zijgevel met zonnerad in geveltop boven een beluikte laadopening en een deur onder getoogde strek, twee flankerende kleine stalvensters onder houten latei. Rechter zijgevel met wit bepleisterde rondboognis onder wit kruis in geveltop. Volume van 1882 (noorden) met kleine stalvensters onder houten latei, linker zijgevel met beluikte laadopening en deur.

Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis. Imposant schuurvolume opgebouwd uit een rood bakstenen plint waarop houten beplanking voor schuurgedeelte, rood bakstenen zijgevels opengewerkt door brede verluchtingsspleten. Geheel onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek onder uitgelengde kepers. Centrale dwarsdoorrit met hoge poortopening aan erfzijde waarin bewaarde opgeklampte strokenpoort. Openingen wagenhuisgedeelte nu aangepast en ingevuld met metselwerk en staalpoort.

• Kadastergegevens West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1882/5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie