Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen in een parallelle opstelling rondom een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf, meidoornhaag. Vandaag grotendeels in vervallen toestand. In het landboek van 1692 is hier al een hoeve opgetekend als eigendom van Marin du Mortier, schepen in Zwevezele. Bij deze hoeve horen 30 hectare land. Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee parallelle gebouwen haaks op de straat weergegeven. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met twee kleine nutsgebouwen. Ten noorden van het erf, boerenwoning. Verankerde, donkerrode baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met geknikte, brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Erfgevel wit geschilderd boven zwart gepekte plint. Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Deur in vlakke omlijsting van grijs gesmoorde klompjes. Links aanbouw van een travee onder lessenaarsdak.

Ten zuiden van het erf, schuur met geïncorporeerde stal. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Deels ingestort.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie