Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rond een achterliggend met gras begroeid erf, minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Boerenwoning gedateerd "1777" door middel van witte baksteenkoppen en -strekken in rechter zijgevel.

Geschiedenis

Al in het landboek van Zwevezele (1692) is hier een hoeve opgetekend, bewoond door Laurens Joeije, molenaar op de Stampkotmolen. In 1777 (zie  datering rechter zijgevel) is de hoeve eigendom van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. Met de Franse Revolutie gaat de hoeve over naar het armenbestuur van Kortrijk. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) weergegeven als een hoeve met achterliggend twee grote en twee kleine nutsgebouwen, gelegen in een boomgaard. Rechts van de boerenwoning bevond zich een moestuin. Toenmalige eigenaars zijn de weduwe en kinderen van rentenier Declercq uit Oostende. Op een oudere, ongedateerde foto afgebeeld met een meidoornhaag rechts van het gebouw en een achterliggende boomgaard. Wit geschilderde ramen in de voorgevel met T-indeling en grote roedeverdeling en wit geschilderde luiken.

Beschrijving

Ten zuiden van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zes traveeën onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen), restant van gepekte plint. Staande bouwnaad rechts van de deur wijzend op een verbouwing of uitbreiding voor 1834. Brede gepleisterde kwartholle band onder brede dakoverstek. Licht getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk aan de straatzijde. Bewaarde bordestrap van drie blauwe hardstenen treden met sporen (dookgat) van een ijzeren leuning. Rechter zijgevel met muurvlechtingen en datering "1777" door middel van witte baksteenkoppen- en strekken. Centrale, beluikte kelderopening onder getoogde strek met buitentrap. In geveltop links en rechts twee beluikte laadopeningen onder getoogde strek. Links gedichte muuropening onder houten latei. Achtergevel met drie opkamervenster voorzien van vermoedelijk 18de-eeuwse luiken met brede, geprofileerde klampen.

Enkel het meest noordelijke nutsgebouw is bewaard gebleven.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.