Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand volgens het kadaster in kern daterend van 1838. Bouwheer is landbouwer Fransiscus Debaene uit Zwevezele. In 1864 wordt langs de Driekavenstraat een nutsgebouw en bakhuis bijgebouwd. Een mutatieschets van 1869 vermeldt de verlenging van het woonhuis naar rechts (oosten) toe. Verankerde baksteenbouw afgewerkt met een wit geschilderde cementering waarin imitatievoegen boven grijze plint. Zeven traveeën en een deels afgeschuinde hoektravee onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met twee rechthoekige vensters en een rondboogvenster in geveltop.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1840/1, 1865/10, 1870/1.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie