erfgoedobject

Stadswoningen in repeterend schema

bouwkundig element
ID
206084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206084

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning daterend van 1888, homogeen ensemble dat is samengesteld uit vier enkelhuizen in repeterend schema, met twee bouwlagen + mezzanino en telkens twee traveeën, onder een doorlopend zadeldak. Roodbakstenen gevelwand met karakteristieke verwerking van gesinterde baksteen voor de omlijstingen van de steekbogige bovenvensters met rechte sluitsteen, de decoratief opgevatte spiegels op de borstweringen en het cordon ter hoogte van de mezzanino. Gebruik van arduin voor de plint, lekdrempels, bovendorpels van de rechthoekige en nog deels beluikte benedenvensters en voor de omlijstingen van de dito deuren. Doorlopende houten kroonlijst met klossen en tandlijst als beëindiging.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 47617 (bouwvergunning 02.02.1888).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen in repeterend schema [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.