erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
206085
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedeeltelijk vrijstaand en op licht geknikte rooilijn ingeplant hoekhuis (Vaartstraat) met dubbelhuisopstand, dat twee bouwlagen en respectievelijk één, drie en drie traveeën telt onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) en waarvoor een opgetekende plattegrond dateert van 1783. Verankerde, met imitatievoegen bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met gepikte plint, de linker zijgevel voorzien van een kunstleien beschieting. Rechthoekige muuropeningen, de vensters op de begane grond met afgeschuinde dagkanten, de deur in een bepleisterde, mogelijk zandstenen vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen. Gedichte steigergaten, recente ijzeren leuningen en kroonlijst. Drie rechthoekige dakvensters, aan de Vaartstraat onder klein afgesnuit zadeldak met overstekende dakrand. Eenlaagse aanbouw en begin 20ste-eeuwse bakstenen muur met spaarveld en getrapt fries aan Augustijnenstraat.

  • Stadsarchief Leuven, Kaarten en Plannen vóór 1830: K.P. 1/14.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206085 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.