erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
206085
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206085

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Gedeeltelijk vrijstaand en op licht geknikte rooilijn ingeplant hoekhuis (Vaartstraat) met dubbelhuisopstand, dat twee bouwlagen en respectievelijk één, drie en drie traveeën telt onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat) en waarvoor een opgetekende plattegrond dateert van 1783. Verankerde, met imitatievoegen bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met gepikte plint, de linker zijgevel voorzien van een kunstleien beschieting. Rechthoekige muuropeningen, de vensters op de begane grond met afgeschuinde dagkanten, de deur in een bepleisterde, mogelijk zandstenen vlakke omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen. Gedichte steigergaten, recente ijzeren leuningen en kroonlijst. Drie rechthoekige dakvensters, aan de Vaartstraat onder klein afgesnuit zadeldak met overstekende dakrand. Eenlaagse aanbouw en begin 20ste-eeuwse bakstenen muur met spaarveld en getrapt fries aan Augustijnenstraat.

  • Stadsarchief Leuven, Kaarten en Plannen vóór 1830: K.P. 1/14.

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206085 (Geraadpleegd op 22-06-2021)