erfgoedobject

Reeks arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
206090
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206090

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nog goed bewaarde reeks van vijf arbeiderswoningen met repeterend schema, volgens de bouwvergunning opgetrokken in 1898 gelijktijdig met de opsplitsing en de omvorming van het in oorsprong ruim pand links ernaast tot de vier huidige woningen nummers 15 tot 21, ter plaatse van de vroegere speelzaal van het Instituut Vanbiervliet (Vaartstraat nummer 88). Rijbebouwing met twee bouwlagen en telkens twee traveeën onder een doorlopend zadeldak, uitgevoerd in lichte afwijking van het ontwerp.

Bakstenen gevelwand met doorgetrokken houten kroonlijst en geleding door plinten en cordonvormende lekdrempels van blauwe hardsteen. Dito verwerking voor omlijstingen, lateien en lekdrempels van de rechthoekige muuropeningen op de begane grond; getoogde bovenvensters, telkens blind in de deurtravee. Recent vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 27789 (bouwvergunning 25.11.1859) en dossier 60440 (bouwvergunning 03.02.1898).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Reeks arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206090 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.