Kosterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterswoning

Beschrijving

Grondig gerenoveerd, laat 18de-eeuws complex dat gevormd wordt door een éénlaags diephuis op de hoek met de Kapucijnenvoer, een poort en muur die de Bankstraat van de achterliggende koer afsluiten, en een éénlaags breedhuis dat een restant is van de voormalige kosterswoning bij de Heilige Kruiskapel. Deze kapel - bekend als Sint-Joriskapel - werd gesticht in 1340 en behoorde toe aan de schuttersgilde die de kapel liet afbreken in 1786 en de kosterswoning vergrootte als opbrengsthuis. Het geheel werd in 1974 grondig gerenoveerd onder leiding van D. Depoorter.

Het diephuis heeft aan de Kapucijnenvoer een verankerde lijstgevel met een gecementeerde plint, een zandkalkstenen hoekketting, muurankers en steigergaten, en aan de Bankstraat een tuitgevel voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Vanuit het pannen zadeldak rijst een enorme bakstenen schouw op. De gedrongen koetspoort is gevat in een zandkalkstenen omlijsting met een classicistisch hoofdgestel onder een lessenaarsdakje, en sluit aan bij de bakstenen tuinmuur met pannen afdekking.

Het breedhuis heeft aan de straatzijde drie rechthoekige vensters in zandkalkstenen omlijstingen met kwarthol profiel - refererend aan de vroegere kruisvensters -, en is gevat onder een zadeldak met dakkapellen en een aandak op schouderstukken.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 123942/7688 (bouwverguuning 13.09.1974).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie