erfgoedobject

Hoekwoning

bouwkundig element
ID
206103
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206103

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1923 door G. Decock ontworpen hoekwoning met drie bouwlagen onder een mansardedak, vier traveeën aan het Mathieu de Layensplein, een afgeschuinde hoektravee, en vier traveeën aan zijde van de Pensstraat.

De lijstgevels in wederopbouwstijl met neobarokke inslag worden gekenmerkt door een decoratie van horizontale en verticale banden in zandsteen, rechthoekige vensters onder gebogen frontons aan de pleinzijde, en dakvensters met halfronde frontons, inzwenkende voluten en rondboogvensters. De gevel aan de zijde van de Pensstraat is neorenaissance-getint, met een arcadestructuur van korfbogen in de onderbouw en rondbogige drielichten in de bovenbouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82731 (bouwvergunning 11.05.1923).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206103 (Geraadpleegd op )