• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Ingeplant op een driehoekig perceel en geknikte rooilijn, drie bouwlagen en vier traveeën tellend rijhuis dat blijkens archiefgegevens vermoedelijk werd opgetrokken tussen 1835 en 1864. Bakstenen lijstgevel, oorspronkelijk bepleisterd, met klassieke opbouw in verkleinende ordonnantie: rechthoekige en op de bovenste bouwlaag bijna vierkante muuropeningen, en geleding door cordonvormende lekdrempels van blauwe hardsteen. Gerenoveerd in 1997, waarbij onder meer bepleistering van de begane grond en vernieuwing van kroonlijst en dakbedekking.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen: Mechelsestraat.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier RG 7085 (bouwaanvraag 01.08.1835); dossier 7411 (bouwvergunning 19.08.1864).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie