erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206116
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206116

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Uit de eerste helft 19de eeuw daterend breedhuis van vier traveeën en brede poorttravee links van 1866 met terugwijkende bovenbouw op in 1858 nieuw gedecreteerde rooilijn: volgens het door J.B. Rentmeesters gesigneerde ontwerp is deze bijkomende travee in feite een gedeeltelijke verbouwing van het eertijds links aanpalende huis.

Drie bouwlagen hoog pand onder zadeldak, met lijstgevel van baksteen - voorheen bepleisterd - met verwerking van zandsteen en blauwe hardsteen en een horizontale geleding door de plint en doorgetrokken lekdrempels. Klassieke opstand met rechthoekige openingen en een rijkere uitwerking voor de poorttravee zie de decoratieve schouderboogvormige omlijstingen - deels verdwenen bij het deurvenster - en detailleringen in het ijzerwerk van poort en balkon en de beëindiging door de gelede kroonlijst met klossen. Gewijzigde (onder meer in 1866) deur- en vensterordonnantie op de begane grond, zie de nog grotendeels behouden zandsteenomlijsting in de voorlaatste travee.

Van 1921 tot 1966 was hier een gekend luxe-schoenmakersbedrijf gevestigd, dat stelselmatig werd uitgebreid met onder meer ateliers en magazijnen in het binnengebied begrensd door het Klein Begijnhof, met incorporatie van de hier in 1881 opgerichte en in 1954 gesloopte voormalige Sint-Gertrudisgang.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 10616 (bouwvergunning 23.04.1866).
  • DE COOMAN M.,De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 1980, p. 201.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs bekende handelsstraten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, deel 1, Leuven, 1985, figuur 23a-c.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206116 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.