erfgoedobject

Burgerhuizenensemble in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
206118
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206118

Juridische gevolgen

Beschrijving

Goed bewaard huizenensemble dat in 1901 door architect A. Spreutels werd ontworpen met gelijkvloerse café in nummer 180 en brede rondbogige koetspoort en -doorgang in nummer 176. Twee bouwlagen hoog en in totaal negen traveeën tellend, onder een doorlopend zadeldak. Verzorgde gevelopstand in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, opgetrokken uit baksteen met een contrastrijke en sterk horizontale verwerking van blauwe hardsteen en witte natuursteen onder meer voor de met spiegels versierde hoge sokkel, de muurbanden, cordonvormende lekdrempels, rechthoekige deur- en vensteromlijstingen beneden, en verder ook voor de typische ornamenten als diamantkoppen en dito sluitstenen voor de getoogde bovenvensters, de decoratieve getande gevelaflijning onder bogenfries en de omlijsting van de horecapui met I-balk. Beëindiging door een doorlopende houten kroonlijst met blokmotief, tandlijst en bewerkte consoles.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 63146 (bouwvergunning 17.06.1901).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizenensemble in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206118 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.