Hoekpand met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met café

Beschrijving

In 1934 op gecorrigeerde rooilijn in opdracht van de brouwerij Artois gebouwd naar ontwerp van architect A. Stevens. Afgeschuind hoekpand dat volgens de bouwaanvraag werd opgetrokken met café op begane grond, tuin en afsluitingsmuur aan de Penitentienenstraat, en achterin gelegen de woning van de mouterijverantwoordelijke. Bak- en natuursteenbouw met uitgesproken neotraditionele vormgeving, drie bouwlagen en in totaal zeven traveeën onder pseudo mansardedak, heden met nog goed bewaard oorspronkelijk uitzicht. In de hoektravee draagt het barok omlijste dakvenster de inscriptie "ANNO 1934" en was tot voor kort op de borstwering boven de deur de vermelding "BIERRES - ARTOIS - BIEREN" nog zichtbaar.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 94302 (bouwvergunning 20.08.1934).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie