Voormalig klooster van de broeders van de christelijke scholen, ook Placet-complex genoemd, dat in 1888 hoofdzakelijk naar ontwerp van J. Helleputte gebouwd werd en een klooster, een kapel, een normaalschool, een portierswoning en een oefenschool op een ommuurde site omvatte.
In 1934 uitgebreid met een gebouw aan de hoek met de Brusselsestraat (L. David, Herstal), werd de oude oefenschool in 1959 vervangen door een nieuw schoolgebouw naar ontwerp van V. Broos, heden Sint-Jansschool. Met uitzondering van de nog bestaande portierswoning en het kapelletje, werd de rest van de gebouwen volledig gesloopt in 1978 en in 1990 vervangen door appartementenblokken: het huidige Keizershof.
Grondig "gerestaureerde" portierswoning uit 1888 van vijf traveeën en één bouwlaag onder een leien zadeldak, met een hoger opgetrokken middentravee onder een tentdak. Het pand in neotraditionele stijl wordt gekenmerkt door een zandstenen plint, dito speklagen, een tudorboogvormige poortdoorgang, bol-, kruis- en kloosterkozijnen en een dubbele muizentandfries.
In de tuin, een kapelletje in neogotische stijl, dat vermoedelijk deel uitmaakt van de oorspronkelijke aanleg. Octogonaal bedehuisje, opgetrokken in rode en gesinterde baksteen, met spitsboogvensters, hardstenen afzaten en een tudorboogdeur onder een leien tentdak met smeedijzeren kruis en dakkapelletje met driepas-windbord.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)