Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Villa in modernistische stijl, in 1936 door de Brusselse architect Josse Franssen ontworpen en opgetrokken in gele baksteen op een niervormig grondplan dat het panorama op de dieper gelegen stad optimaliseert. In het oorspronkelijk ontwerp werden de twee bouwlagen hoge gevels gekenmerkt door een sterke eenvoud, met een door twee diagonale trapvensterpartijen doorsneden straatgevel (noord), bandvensters aan de tuin- of panoramazijde (zuid), en hoekvensters in de zijgevel (west). Typerend zijn de doorgedreven geometrie van de gevels, de dieper gelegen toegangsdeur met zijlicht, de vensters met gekleurd geometrisch glas in lood en het dakterras. In 1949 naar ontwerp van Josse Franssen toegevoegde garage en later grotendeels gedichte trap- en bandvensters, respectievelijk aan de straat- en de panoramazijde.

• VERLOOVE C., De modernistische architectuur vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het oeuvre van Josse Franssen (1906-1990) in Leuven en omgeving, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, 1997, p. 36-52.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie