erfgoedobject

Tweegezinswoning in modernistische stijl

bouwkundig element
ID
206126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206126

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1937 naar ontwerp van E. Mispelter gebouwde dubbelwoonst, opgetrokken in rode baksteen en beton en ingeplant op een naar de tuin afhellend terrein, met een gedeeltelijk ondergrondse dienstenverdieping en twee bouwlagen onder een plat dak. De gevels met gespiegelde opstanden in modernistische stijl worden gekenmerkt door halfronde erkertraveeƫn aan de buitenzijde en een smallere deurtravee met een beglaasde deur onder een luifel en balkon met metalen buisreling.

Stijltypisch zijn de bandvensters in de erkers, de patrijspoortvensters met glas in lood (nummer 108), de geometrische diefijzers van de deur en de garagepoort, de geglazuurde keramisch kroonlijsttegels, en de horizontale lijnen van cordons, balkon, luifel, en houten kroonlijst. Voorts fraaie tuinpoortjes met gebogen buizen. Nummer 106 met nog oorspronkelijk metalen schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 98202 (bouwvergunning 02.08.1937).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Tweegezinswoning in modernistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206126 (Geraadpleegd op 23-01-2021)