Handelspand in wederopbouwstijl

Beschrijving

Imposant handelspand in zogenaamde wederopbouwstijl dat in 1921 naar ontwerp van A. Stevens als één geheel werd gebouwd als een hoekwoning met de Muntstraat van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met twee dakvensters en twee dakkapellen. Het pand heeft een twee traveeën brede zijgevel aan de Muntstraat, een afgeschuinde hoektravee, en een hoofdgevel van zeven traveeën aan de Naamsestraat. Het geheel is overwegend in 18de-eeuwse, Frans-classicistische stijl uitgewerkt en wordt gekenmerkt door een arcadevormige pui met een hardstenen parement, een hoektravee met driezijdige erkers in de bovenbouw en een bekronend dakvenster - uitgewerkt als octogonale toren met koepelbekroning en lantaarn -, een als penantengevel opgevatte bovenbouw van baksteen met steekboogvormige vensters in omlijstingen van similisteen, en een pseudo-risaliet uiterst rechts in de hoofdgevel, met een driezijdige erker in de tweede bouwlaag, een balkon erboven, en een klokgevelvormig dakvenster met inzwenkende voluten en een boogfronton met schelpmotief.

Het oorspronkelijke schrijnwerk en de smeedijzeren parapets van de vensters in de bovenbouw bleven bewaard; dit in tegenstelling tot de vensters van de pui die – vergeleken met de ontwerptekening – verlaagd werden en voorzien van metalen schrijnwerk, net zoals de deur.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 76425 (bouwverg. 03.10.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie