erfgoedobject

Handelspand in wederopbouwstijl

bouwkundig element
ID: 206134   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206134

Juridische gevolgen

Beschrijving

Als breedhuis opgevat handelspand dat in 1922 in zogenaamde wederopbouwstijl gebouwd werd naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken, met twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. De lijstgevel in 18de-eeuws classicistische stijl heeft een volledig in blauwe hardsteen uitgewerkte pui met twee korfboogvormige openingen, en een bakstenen bovenbouw met getoogde vensters in een geriemde, hardstenen omlijsting. Kenmerkend zijn de régence-getinte spiegels met siermotief op de penanten van de pui, de waterlijsten en cordons, de cartouches en rocaillemotieven op de sluitstenen boven de vensters, en de smeedijzeren balustrades van de Franse balkons in de tweede bouwlaag.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81176 (dossier 19.05.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Naamsestraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand in wederopbouwstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206134 (Geraadpleegd op 30-05-2020)