erfgoedobject

Hoekhuis met Zeelstraat

bouwkundig element
ID: 206135   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206135

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1922 (zie gevelopschrift) naar de plannen van L. Spéder en J. Vanderveken gebouwd hoekhuis met drie traveeën aan de Naamsestraat, vier traveeën aan de Zeelstraat en vier bouwlagen onder een met kunstleien bedekt mansardedak dat voorzien is van dakkapellen met frontonbekroning.

De gevel wordt gekenmerkt door een hardstenen pui die uitgewerkt is als rondboogarcade, met een plint - voorzien van keldergaten -, gebombeerde halfzuilen met schachtringen, en rondbogen onder een fijne booglijst. Minder geslaagde bovenbouw, opengewerkt door korfboogvensters in de tweede, steekboogvensters in de derde en rechthoekige vensters in de vierde bouwlaag. Voorts rechthoekige balkons met voluutconsoles en sierlijke balustrades in smeedijzer.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76218 (bouwvergunning 28.08.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

  • Is deel van
    Naamsestraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis met Zeelstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206135 (Geraadpleegd op 06-06-2020)