erfgoedobject

Hoekhuis met Zeelstraat

bouwkundig element
ID
206135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206135

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1922 (zie gevelopschrift) naar de plannen van L. Spéder en J. Vanderveken gebouwd hoekhuis met drie traveeën aan de Naamsestraat, vier traveeën aan de Zeelstraat en vier bouwlagen onder een met kunstleien bedekt mansardedak dat voorzien is van dakkapellen met frontonbekroning.

De gevel wordt gekenmerkt door een hardstenen pui die uitgewerkt is als rondboogarcade, met een plint - voorzien van keldergaten -, gebombeerde halfzuilen met schachtringen, en rondbogen onder een fijne booglijst. Minder geslaagde bovenbouw, opengewerkt door korfboogvensters in de tweede, steekboogvensters in de derde en rechthoekige vensters in de vierde bouwlaag. Voorts rechthoekige balkons met voluutconsoles en sierlijke balustrades in smeedijzer.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76218 (bouwvergunning 28.08.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Naamsestraat

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis met Zeelstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.