erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206141

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In zijn huidige vorm, drie traveeën en drie bouwlagen tellend breedhuis met een heden ontpleisterde lijstgevel en een kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Het pand had volgens archiefgegevens eertijds het voorkomen van een traditioneel diephuis in zogenaamde bak- en zandsteenstijl, en was opgevat als een dubbelhuis met een trapgevel, voorzien van speklagen, kruisvensters onder gekoppelde ontlastingsboogjes, en een geveltop met rondboogvormig laadluik tussen drie rechthoekige venstertjes.

In 1840 werd de trapgevel – geheel naar de mode van toen – omgevormd tot een classicistische lijstgevel, waarbij de geveltop verwijderd werd, de kruisvensters van de derde bouwlaag verlaagd en van hun kruisen ontdaan, en de voortaan bepleisterde lijstgevel beëindigd werd door een geprofileerde, houten kroonlijst. Even later, in 1844, werden ook de vensters van de tweede bouwlaag verlaagd - zowel ter hoogte van de latei als van de onderdorpel – en voorzien van hardstenen lekdrempels en smeedijzeren parapets. Met uitzondering van de recente pui, werd sindsdien niets aan de gevel gewijzigd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 13951 (bouwvergunning 05.05.1840); dossier 5641 (bouwvergunning 11.07.1844).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206141 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.