erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206145

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak, die in z'n huidige vorm ontstond in 1867 uit een oudere kern die samen met het aanpalende pand, heden nummer 74, deel uitmaakte van een groter geheel en naar verluidt destijds dienst deed als Rijkswachtkazerne.

Het pand werd in 1867 met een bouwlaag verhoogd en voorzien van een lijstgevel die volgens de bouwaanvraag in oorsprong volledig bepleisterd was en eertijds een meer uitgesproken neoclassicistisch karakter had, met decoraties in stucwerk: Franse voegen op de penanten van de begane grond, geriemde vensteromlijstingen met oren, trapeziumvormige sluitstenen en festoenen, een hoofdgestel boven het centrale venster met balusterbalkon, en een entablement met spiegelfries, bloemmotieven, tandlijst en kroonlijst op klossen.

Het schrijnwerk van de bovenste bouwlaag bleef bewaard. Het interieur werd in 1976 aangepast, toen de woning samen met het aanpalende pand nummer 74 werd omgevormd tot handelspand.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 12545 (bouwvergunning 13.05.1867).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Naamsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.