• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

In 1842 ontworpen burgerwoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een goed bewaarde lijstgevel in laatclassicistische stijl, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en zandkalksteen. De oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door een risalietvormige poorttravee met op de begane grond een rechthoekige, zandkalkstenen poortomlijsting met smeedijzeren voetenschraper, neuten, imposten en hoofdgestel, en in de bovenbouw twee vensters met hardstenen lekdrempels op voluutconsoles. Voorts horizontale geleding door de zandkalkstenen plint, de registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels - kordonvormig uitgewerkt in de tweede bouwlaag -, en de houten kroonlijst op klossen.

Met uitzondering van de verwijderde poortvleugels, bleef het 19de-eeuwse schrijnwerk bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 761 (bouwvergunning 03.05.1842).