is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Burgerwoning die vermoedelijk rond het midden van de 19de eeuw gebouwd werd als een breedhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel was in zijn oorspronkelijke staat bepleisterd en had een enkelhuisopstand met op de begane grond drie rechthoekige vensters en een koetspoort (uiterst links in de gevel), en in de bovenbouw geriemd omlijste steekboogvensters met hardstenen lekdrempels – in de tweede bouwlaag doorgetrokken als een cordon –, en een houten kroonlijst met tandlijst en modillons.
In 1964 werd - naar ontwerp van L. en R. Feyfer - de begane grond volledig gewijzigd, een insteekverdieping gerealiseerd in de twee linkertraveeën, en kreeg de gevel een nieuwe pui met een parement van Zweeds graniet en schrijnwerk in aluminium. Hierdoor werd de oorspronkelijk evenwichtige gevelopbouw sterk verstoord.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)