erfgoedobject

Woonhuis met neorenaissance-winkelpui

bouwkundig element
ID
206153
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206153
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

In zijn huidige vorm, breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een houten winkelpui in neorenaissancestijl.

Volgens een bouwaanvraag uit 1861 waarop de toenmalige toestand weergegeven wordt, telde het pand destijds twee bouwlagen met drie traveeën op de begane grond, twee traveeën in de bovenbouw, en een venster of laadluik in de zolderverdieping. De bouwaanvraag behelsde de plaatsing van een neoclassicistische winkelpui in een fraaie (houten) omlijsting met een dubbele deur tussen uitstalramen en pilasters met spiegels onder een hoofdgestel. Deze pui verschilt echter van de huidige in neorenaissancestijl, met één groot uitstalraam tussen twee deuren - één naar de handelsruimte en één naar de woongelegenheden-, een hardstenen plint, en een houten puiomlijsting met diamantkoppen, spiegels en wortelmotieven. Ondanks de verschillen met de ontwerptekening, kan aangenomen worden dat de bestaande winkelpui niet lang na 1861 werd toegevoegd. De oorspronkelijk bepleisterde bovenbouw werd vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de eeuw verhoogd en aangepast. Ze telt heden drie traveeën en twee bouwlagen, en wordt gekenmerkt door rechthoekige vensters met doorgetrokken, hardstenen lekdrempels, en een fraaie tand- en kroonlijst op klossen met dropmotief.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 864 (bouwvergunning 27.05.1861).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woonhuis met neorenaissance-winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206153 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.