Architectenwoning en atelier van E. Vanderheyden

Beschrijving

Eigen woning en atelier van architect E. Vanderheyden, gebouwd in 1932 in modernistische stijl. Baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met leien mansarde, houten dakkapellen en dito kroonlijst op klossen. De dominerende bovenbouw, afgelijnd door brede banden in similibepleistering, bevat twee identieke traveeën in getrapte spaarvelden met driehoekige erkers en balkons, die met elkaar verbonden zijn door middel van een verticale similiband. Kenmerkend zijn verder de deuropening met metalen deur in een uitgediept portaal, de grote, rechthoekige vensteropeningen met horizontale roedeverdelingen in het schrijnwerk en de afwisselende metselverbanden.

De onderbouw met kantoor werd later gewijzigd tot garage, de kleine voortuin tot parkeerplaats.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92181 (bouwvergunning 13.06.1932).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 65, 191.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie