erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van L. Landeloos

bouwkundig element
ID: 206177   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206177

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning uit 1906, opgetrokken naar ontwerp van L. Landeloos als een enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. De lijstgevel met een parement van rode baksteen heeft een smalle deur- en brede, risalietvormige venstertravee met erker en balkon, uitlopend op een puntgevel. De rechthoekige muuropeningen met hardstenen onder- en bovendorpels zitten in gevelhoge spaarvelden die worden besloten door een boogjesfries. Typerend is het kleurrijk gebruik van witte en lichtblauwe geglazuurde steentjes voor muurbanden en ontlastingsbogen, art-nouveau-getinte mozaïeken in de boogvelden en de kroonlijst op modillons.

Vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68388 (bouwvergunning 17.09.1906).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van L. Landeloos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206177 (Geraadpleegd op 11-07-2020)