In 1906 door L. Landeloos ontworpen enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een recent verbouwd zadeldak met terugwijkende dakkapel. De bakstenen lijstgevel, afgelijnd door een hardstenen plint en een houten kroonlijst op modillons, wordt gekenmerkt door het decoratieve spel van banden en ontlastingsbogen in witte en groene, geglazuurde baksteen. Typerend zijn de door de art-nouveau-geïnspireerde vormen: zweepslagmotief boven de keldergaten, tegeltableaus met florale motieven in de boogvelden, en de diverse boogvormen van de muuropeningen: rond-, steek- en hoefijzerboogvormige vensters en deur met rondbogig bovenlicht in spitsboogomlijsting. Voorts een rechthoekig balkon met classicistisch geïnspireerde balustrade en voluutconsoles.
Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68440 (bouwvergunning 15.10.1906).
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van L. Landeloos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206178 (geraadpleegd op ).