erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van L. Landeloos

bouwkundig element
ID: 206178   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206178

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1906 door L. Landeloos ontworpen enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een recent verbouwd zadeldak met terugwijkende dakkapel. De bakstenen lijstgevel, afgelijnd door een hardstenen plint en een houten kroonlijst op modillons, wordt gekenmerkt door het decoratieve spel van banden en ontlastingsbogen in witte en groene, geglazuurde baksteen. Typerend zijn de door de art-nouveau-geïnspireerde vormen: zweepslagmotief boven de keldergaten, tegeltableaus met florale motieven in de boogvelden, en de diverse boogvormen van de muuropeningen: rond-, steek- en hoefijzerboogvormige vensters en deur met rondbogig bovenlicht in spitsboogomlijsting. Voorts een rechthoekig balkon met classicistisch geïnspireerde balustrade en voluutconsoles.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68440 (bouwvergunning 15.10.1906).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van L. Landeloos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206178 (Geraadpleegd op 01-06-2020)